Az igazság a fogyókúrákról

A fogyókúrák sokszor gyors eredményeket ígérnek- és betöltik ezt a vágyat a felhasználók között. De vigyázzunk, ezek az eredmények általában rövid tartamúak, és megnövelhetik a JoJo effektus kockázatát- vagy akár negatívan hathatnak az anyagcserére.

Vegyük példának a fehérje és zsír fogyókúrákat: A súlycsökkenés a vízveszteség és a szénhidrátok kisöprése miatt következik be, de nem a zsír mennyiség csökken, ezt szeretnék a sportolók leginkább elkerülni.

A legtöbb fogyókúra nem kiegyensúlyozott. Lecsökkentik a bevihető élelmiszerek körét egy kisebb csoportra és energiaforrásra. Ez azonban hamar vitamin és tápanyag hiányhoz vezethet, és emésztési zavarokhoz. A kalória alapú diéták sokszor emésztési nehézségekhez vezetnek vagy a teljes emésztő rendszer tönkretételéhez.

Mondjunk nemet a szénhidrát nélküli diétákra

Nagy probléma napjainkban a szénhidrátoktól való félelem, ami ahhoz vezetett, hogy a szénhidrátmentes diéták vezetik a fogyókúrák rangsorát. Ezek a túlértékelt étkezési szokások masszív beavatkozást csinálnak az anyagcserénkben, ami súlyos problémákat okozhat, nemcsak az élsportolóknak, hanem a hobbi sportolóknak is. Mivel az agynak és az izmoknak szükségük van a glükózra, hogy el tudják végezni a feladatukat.

A dolgok tisztázása végett:

  • A hosszútávú alacsony szénhidrát tartalmú diéták masszív problémákat okoznak az izom és idegrendszerben.

  • A fehérje diéták a veséket és más kiválasztó szerveket károsíthatják.

  • A zsír diéták- természetesen- megemelkedett koleszterint szinthez vezethetnek.

Ezért a következő alapigazságok írhatjuk le: Ahhoz, hogy egészségesen veszítsünk a súlyunkból és ezzel egy időben hatékonyak legyünk- vagy akár növeljük a teljesítményünket, fontos, hogy normálisan táplálkozzunk! A jó étrendhez szükséges megértenünk a test kémiai és metabolikus folyamatait.

szénhidrát megvonás

Üres gyomorral edzés- van vagy nincs értelme

éhgyomorra edzés

Sok sportoló vélekedik úgy, hogy ha nem fogyasztanak, semmit mielőtt edzenének, akkor a testük az elraktározott felesleget égeti el (szénhidrátok, fehérjék, zsírok), ami súlyvesztéshez és gyorsabb zsírégetéshez vezet. Azonban ez csak részben igaz.

Az edzés hatékonyabbá tétele helyett valószínűbb, hogy negatív hatással lesz a lipid metabolizmusra, mivel az aminosavak és a fehérjék lebontásra kerülnek, és ez megemeli a stressz hormonokat. Így nagyobb eséllyel alakulhat ki fertőzés, hipoglikémiás állapot vagy túledzés. A legfontosabb része az edzésnek, hogy minőségi legyen. Szénhidrátok hiányában viszont nem lehet hatékonyan edzeni. És a hosszútávú fejlődés is rámehet arra, ha túl sokszor előfordul a fent említett probléma.

Annak az esélye, hogy megfertőződünk, vagy túl edzhetjük magunkat sokkal nagyobb így a teljesítmény növekedéséhez képest. Ezért ez a fajta edzésforma kis arányba kell, hogy szerepeljen az edzéstervben.

További információt az éhgyomorra edzés veszélyeiről ide kattintva találsz.