A testsúly csökkentése sportolóként és aktív életet élő személyként
Ezzel fogunk foglalkozni a következő oldalakon.
A sportoló testsúlya nagyon nagy szerepet játszik sok sportágban. Jobb teljesítmény érhető el, kedvezőbb erő testtömeg aránnyal. A súly csökkentés vagy stabilizáció fontos téma a sport világában. És ki ne ismerné a megszámlálhatatlanul sok diétát, amelyeket újra és újra feltalálnak.
Ezzel egy időben, azonban, többszörösen tapasztaltuk, hogy a sportolók teljesítménye csökkent egy rosszul megválasztott diéta miatt vagy nőtt a testsúlyuk a diéta végére. Ennek megakadályozása végett úgy véljük, hogy nagyon fontos megismerni a test alapvető működését, a testben lezajló folyamatokat, mint az anyagcsere. A szakkifejezéseket a szójegyzékben magyarázzuk meg.
Egy sikeres diétát mindig azzal kell kezdenünk, hogy negatív energia egyensúlyt teremtünk. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát viszünk a szervezetbe, mint amennyit a testünk fogyaszt. A zsírégető tabletták illúziók és azok is maradnak.
A TESTÜNK FELÉPÍTÉSE ÉS ENERGIATÁROLÁSA
Testünk a következő építőelemekből áll:
Sportoló szemszögéből a testünk két építőköve különösen fontos a súlycsökkenés szempontjából, mivel magunkra is hatással lehetünk:

Minden sikeres diéta célja az, nem csak a sportolók számára, hogy az aktív sejtek tömege ne csökkenjen csak a testzsír mértéke. Ezt lehetővé téve teljesülnie kell néhány előfeltételnek. Ezekről a későbbi fejezetekben esik több szó.
ZSÍRRAKTÁROZÁS
Annak érdekében, hogy megértsük a sokszor összetett anyagcsere folyamatokat, amelyek majdnem járványszerű elhízáshoz vezettek a gyermekek és felnőttek körében egyaránt a modern társadalmunkban, vissza kell tekintenünk a múltba. A korai embernek napi 30 kilométert kellett megtennie, hogy élelmet találjon, vadásszon, öljön. Sokszor keveset vagy semmit sem tudott enni.

ZSÍRÉGETÉS
A túlzott zsír és vér lipid tárolás a fő oka sok megbetegedésnek. Ezzel egy időben az étkezési zsíroknak fontos feladataik vannak. Tehát a testnek szüksége van zsírsavakra és koleszterinre, hogy sejteket és más komponenseket alkosson. A fő dolog a helyes mennyiség bevitele.
Fontos, hogy a testünk mélyére fókuszáljunk. Nem csak az lehet probléma, hogy a csípőn és hason zsírréteg található, amit extrém esetben sebészi eljárással eltávolíthatunk, hanem a zsír a vér erekben és főként a májban. Pontosan ők azok, amelyek a rettegett érelmeszesedést, ér elzáródást okozzák. Akadályt létrehozva az erekben trombózist vagy keringési zavarokat okozva, amelyek szívrohamhoz és stroke- hoz vezethetnek.
A csökkentésükhöz szükséges a megfelelő tápanyagok bevitele és a mi legjobb zsírégetőnk, a ’Muskulatur’. Szintén fontos, hogy ha nem végzünk elég fizikai tevékenységet, akkor 30 éves korunktól a meglévő izom tömegünk egy százaléka zsírrá alakul. Végzetes két okból is: több zsírunk lesz, és kevesebb izmunk, hogy elégessük a felesleges zsírokat.
Ahhoz, hogy jobban megértsük, fel kell idéznünk azt, hogy hogyan is képződik az energia az izom sejtekben. A sejtben az energiát a mitokondrium állítja elő, amit az ételekből kinyert zsírok és cukorok látnak el üzemanyaggal oxigén jelenlétében és így állítja elő az ATP-t (adenozin trifoszfát) a mitokondrium.
Mindegyikünknek meg van a saját arányunk a gyors és lassú izomrostjainkból. Ahhoz, hogy hosszútávú feladatokat végezzünk vagy gyors sprinteket, mindkét fajtára szükségünk van. A lassú izomrostok sokkal több mitokondriumot tartalmaznak (a sejt energia termelője) mint a gyors izomrostok. Ezért nekik sokkal több energia kell a zsírokból.
Ez azt jelenti, hogy a hosszútávú sportok, melyek a lassú izomrostokat terhelik sokkal alkalmasabbak a zsírégetésre. Mivel egy közepes hosszútávú edzés oxigén többlettel keverve, növeli a mitokondriumok számát, tehát az energiatermelő egységeket.
Végül vessünk egy pillantást az izmaink energiatermelő folyamatára:
A különleges üzemanyag az izmaink számára az ATP, melyek termelésére rendelkezésre áll két fentebb említett energiaforrás:
- glükóz (cukor)
- szabad zsírsavak (zsír)
Fontos, hogy szignifikáns különbség van a két energiaforrás égetési folyamataiban: Zsírégetés csak többlet oxigén jelenlétében valósulhat meg, például aerobik. A glükóz (cukor) égetése megvalósulhat többlet oxigén jelenléte nélkül is, például anaerobikusan.
A zsírégetéshez szükséges oxigén a tüdőben szívódik fel és kerül szállításra a vörösvérsejtekben a mitokondriumhoz, hogy elvégezze a fent említett fő energiatermelő folyamatokat. A glükóz égetése során oxigén nélkül a test kiürül, amikor sok cukrot égetünk el rövid idő alatt. A sportolóknál például a sprintelés során. Mindent összevetve a tökéletes formula a test arányaiban a megfelelő izom arány és a testzsír mértéke.
A TESTSÚLYCSÖKKENTÉS NEM UGYANAZ, MINT A ZSÍRCSÖKKENTÉS
A testsúlycsökkentés nem ugyanaz, mint a test súly csökkentése- egészen biztosan nem a sportolók számára. Van rossz és jó súlycsökkentés. Azért, mert a legtöbb embernek nem a súlycsökkentésre kellene csak fókuszálni, hanem a test zsír csökkentésére. A cél a zsír csökkentése, amíg megőrizzük az aktív sejt tömeget amennyire csak lehetséges.
A fele ezeknek a sejteknek az izomszövetek. A többi pedig az anyagcserében aktív szervek. Az izomtömeg, ahogy fentebb leírtuk, a zsírégetésért felelősek. Minél nagyobb az arányuk a testben, annál hatékonyabb nem csak a súlycsökkentés, hanem mindenekelőtt a testsúly megtartása. A nem megfelelő étrend vagy tápanyagok bevitele (fél diéta, zéró diéta, böjtölés) vész állapotot hoz létre a testben legkésőbb két nap múlva, mindenképpen abba kell hagyni ezeket a diétákat.
Mivel az energiaraktározás alacsony szintre lett csökkentve. Az értékes fehérjék- az izmok- feldarabolódnak, és az anyagcsere lelassul. Ilyenkor az anyagcsere beáll zsír megőrző programra. Nem ez a cél a sportolók számára. Hasznos az ínséges évekre, de nagyon kontra produktív a jelentős súlycsökkentésre.
A JO-JO EFFEKTUS

A JoJo effektus mögött olyan jelenség rejtőzik, ami talán az egyik legfrusztrálóbb dolog a sok folyamatosan diétázó között. Minden fogyókúra után nagyobb a súlyuk, mint előtte. A kutatásainkban sokszor figyeltük meg, hogy több mint 25 kilogrammal nőtt a súlyuk a diétázóknak. Tehát ha fogyni szeretnél, akkor stratégiára lesz szükséged.
De hogyan keletkezik ez a jelenség? Mint feljebb beszéltünk róla a rosszul megválasztott diéta és a helytelen tápanyag bevitel az energiaraktározó rendszer hibáihoz vezet. Hiszen az anyagcsere rendszerünk nem tudhatja, hogy fogyókúrázni kezdtünk vagy egy lakatlan szigeten vagyunk, ahol nincsen semmi élelem. Ezért beindul a túlélési program.
A testünk alkalmazkodik a drasztikusan megváltozott helyzethez. Az alapvető anyagcsere lelassul, az összesített kalória felhasználás csökken és megindul az aminosavak bontása az izmokban. Így túlélhetjük az élelemben hiányos szigeten, folyadék bevitele mellett.
A CUKOR DROG
2012. szeptember 3-án zúgolódás támadt a nagy cukor gyártók körében Németországban, mivel az egyik nagy és ismert magazin a Der Spiegel lehozott egy fontos cikket. A CUKOR DROG – A VESZÉLYES VÁGYAKOZÁS AZ ÉDESSÉGEKÉRT
Itt találhatóak a főbb pontok, amelyek igazolják, hogy miért volt jogos a Der Spiegeltől ez a kemény hangnem a címben…
Mi történik, amikor cukrot fogyasztasz (egyszerű cukor, dextróz, glükóz)?

GLIKÉMIÁS INDEX
A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy mekkora a felszívódás mértéke a vércukor szinthez képest. Arra is lehet használni, hogy megállapítsuk, hogy mekkora az inzulinra adott reakció a testben, mivel mindig termel inzulint a szervezet, ha emelkedik a vércukor szint. A vérben található glükóz szintjét 1 és 100 közötti skálán adjuk meg. A referencia 50 gramm szőlőcukor vagy 100 gramm fehér kenyér, mindkettő 100-as értéknek felel meg.
A glikémiás indexet három csoportba osztjuk:
– magas GI: 71-100
– közepes GI: 51-70
– alacsony GI: 1-50
Minél alacsonyabb a vércukorszint emelkedése evés után, annál alacsonyabb a későbbi inzulin kiválasztás és ennek megfelelően alacsony a GI-je.
Világosan látszik, hogy a magas GI-vel rendelkező élelmiszerek elhízáshoz és betegségekhez vezetnek. De miért?
A VÉRCUKORSZINT HOSSZÚTÁVÚ KONTROLLJA
A rossz étrend, nem megfelelő étrend, a folyamatos kis nasik- észrevétlenek először, kényszerítik a hasnyálmirigyünket az inzulin termelésére. Figyelembe véve, hogy az alapvető étkezési szokásaink régen a napi három étkezésből álltak, érthető, hogy mi az új szokásainkkal a probléma.

Ismerd meg, miért nem működnek hosszútávon a hagyományos diéták, tudd meg az igazságot a fogyókúrákról.